vrijdag 5 september 2014

Migraine

Helaas wordt dit nog weleens onderschat, daarom is er de migraineweek, dit jaar is dat van 1 t/m 7 september.
Ik ben één van de vele pechvogels die er ook geregeld last van heeft

Migraine is meer dan hoofdpijn, 1 op de 5 mensen krijgt in zijn leven te maken met migraine.
Vrouwen hebben 3x zoveel kans om er last van te hebben dan mannen. Tussen de 25 en 45 jaar heb je de meeste kans om er last van te krijgen maar helaas komt het bij alle leeftijden voor.

Migraine kan erfelijk zijn, migrainepatiënten hebben ook een vader en/of moeder met migraine.

Een migraineaanval bestaat uit maar liefst 4 fases:
-De waarschuwingsfases: slechts de helft beleeft deze fase bewust, enkele uren of soms zelfs twee dagen voor het begin van de hoofdpijn voel je je al prikkelbaar, neerslachtig of moe. Andere hebben juist weer heel veel energie of heel veel zin in eten. Andere voelen dat er een aanval aan gaat komen.
-De aurafase: slechts een derde heeft ooit een aura en niet eens bij elke aanval, het is een signaal van de hersenen en duurt zo'n 10 tot 30 minuten . Je ziet mogelijk vlekken,lichtflitsen of gekleurde zigzaglijnen meestal aan één kant. Soms zie je dubbel of wazig. Ook kan er gevoelloosheid of duizeligheid optreden. Ook komt moeite met spreken voor.
-De hoofdpijnfase: Een aanval van migraine duurt gewoonlijk één tot drie dagen, duurt een aanval korter dan vier of langer dan 72 uur dan heb je meestal geen migraine. Een aanval komt gemiddeld 2x per maand voor maar kan ook variëren van elke week of eens per jaar. Migrainehoofdpijn is vaak een hele hevige pijn en vaak maar aan een kant, het is kloppende/bonzende pijn die verergert bij beweging. Vaak komt er ook misselijkheid bij en kan er dus ook voorkomen dat je moet overgeven. Dat wil soms de hoofdpijn verlichten. Licht en geluid kunnen onaangenaam zijn het liefst ben je alleen in stille donkere ruimte.
-De herstelfase: Deze treedt in zodra de pijn vermindert, je bent moe, prikkelbaar,neerslachtig en hebt moeite je te concentreren. Het kan nog een hele dag duren voor je weer helemaal beter voelt.

Soms kunnen de volgende oorzaken de reden van migraine zijn: onregelmatig eten, te weinig water drinken, stress, hormonen (veel vrouwen hebben migraine tegelijk met de menstruatie), te veel alcohol, zuurstoftekort, overvloed aan te fel licht (altijd handig om een zonnebril bij je te hebben).

Paracetamollen helpen niet bij migraine, voor een goed medicijn kan je het beste langs je huisarts gaan, iedereen reageert weer anders op medicijnen en de huisarts kan samen met jou kijken welk medicijn je door deze ellende heen kan helpen.

Ik vertelde al dat alcohol een boosdoener is, maar zo zijn er meerdere voedingswaren die migraine kunnen aanwakkeren. Let op bij het het gebruik van de volgende producten: Kaas, geconserveerde vleeswaren (met vers vlees van de slager heb je minder kans op migraine), slasauzen en dressing, specerijen en helaas ook chocolade.

Iedereen die het weleens heeft, sterkte. Twijfel je .....ga gewoon even langs je huisarts. Nog nooit last gehad, gelukkig maar en houden zo :-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten