vrijdag 10 juli 2015

Politie waarschuwt voor babbeltrucs


Beroving door babbeltrucs komt steeds vaker voor. Onbekenden bellen bij je aan en weten met een smoes binnen te komen (dat doen natuurlijk niet alle onbekenden). Zo kan je ook op straat, in de supermarkt of bij de pinautomaat. Je word afgeleid en ondertussen stelen ze je je geld en andere waardevolle bezittingen. Dit soort situaties kunnen ook voorkomen met bedreigingen en/of geweld. Denk niet ''Dat gebeurd mij niet'' want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

Bel de politie
Zit je in een situatie en vertrouw je het niet, is de desbetreffende persoon nog bij je (in de buurt) bel 112, is hij/zij al weg bel dan de politie 0900-8844.

Smoezen en uiterlijk
De dieven zien er vaak netjes en deftig uit. Ook zien ze er betrouwbaar en vriendelijk uit. Mogelijk is ook dat er moeders aanbellen met hun (kleine) kinderen. Smoezen kunnen zijn: dat ze van de bank of thuiszorg zijn, dat ze meterstand op komen nemen of er word gevraagd of hun kind naar het toilet mag.

Tips

  • Als je niemand verwacht aan de deur, doe dan alleen open als je je weet wie er voor de deur staat, vraag wie er staat of kijk eerst door het raam of door een deurgaatje.
  • Laat onbekende nooit zomaar in je huis, wil je iemand helpen, laat hem/haar buiten wachten.
  • Laat vreemde geen gebruik maken van je mobiele telefoon, bel desnoods zelf voor de persoon in kwestie.
  • Betaal niet voor pakjes die je niet hebt besteld.
  • Vraag collectanten, meteropnemers, reparateurs bij twijfel zichzelf altijd legitimeren. Check het bedrijf en bel indien nodig het bedrijf of instantie in kwestie. Laat de persoon buiten wachten tot je zeker weten dat het allemaal goed zit.
  • Wil je iets geven bij een collecte? Hartstikke aardig maar neem de portemonnee niet mee naar de voordeur.
  • Willen mensen iets bij jou aan de deur wat verkopen leg vooraf de prijs schriftelijk vast voordat je achteraf vele torenhoge onverwachte rekeningen krijgt.
  • Als je iets koopt bij een verkoper aan de deur....let dan op je rechten .
  • Geef nooit je pinpas of pincode zomaar uit handen! Je bank zal ook nooit om je pincode vragen.
  • Pinnen doe je altijd met twee handen: 1 om de toetsen in te toetsen en 1 om het af te schermen. Zorg dat er voldoende ruimte achter je vrij is zodat er niemand mee kan kijken, vind je dat iemand te dicht op je staat, vraag hem of haar om wat afstand. 
Vergeet niet....niet iedereen is slecht, nog genoeg vriendelijke betrouwbare mensen, maar je kan nooit voorzichtig genoeg zijn. 

Geniet van het leven maar blijf alert ;-) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten