maandag 21 september 2015

Bang | Daar ga ik dan

Onderstaande tekst kwam ik tegen op deze link : Bang | Daar ga ik dan

Jij bent bang. Ik ben bang.
​ ​

Jij bent bang om dood te gaan in de oorlog in jouw land. Ik ben bang dat je die oorlog meeneemt naar het mijne.
Jij bent bang dat de grenzen voor je neus zullen worden gesloten. Ik ben bang dat er veel mensen met verkeerde bedoelingen hier naar toe komen.
Jij bent bang dat je niet welkom bent in Europa. Ik ben bang jij mijn cultuur niet zult begrijpen.
Jij bent bang dat je nooit meer terug naar je huis kunt. Ik ben bang dat je nooit meer terug naar huis wilt.
Jij bent bang dat wij je niet willen helpen. Ik ben bang dat jij de hulp niet zult waarderen.
Jij wilt vast niet dat ik bang ben. Ik wil ook niet dat jij bang bent.
Laten we er dan samen voor zorgen dat onze angsten ongegrond zijn

Toen ik dit las, dacht ik echt dit is zo'n korte tekst die zo enorm veel zegt, natuurlijk zal niet iedereen er zo over denken, maar aangezien het door zo'n ruim 23.000 mensen van de website is gedeeld zullen ook heel veel mensen hier achter staan. Het vluchtelingenprobleem, de oorlogen het zijn problemen van hele grote omvang en heeft dus ook iedereen een mening erover. Ook ik praat hierover met familie,vrienden en collega's bij sommige zoek je de juiste woorden zonder meteen een racist gevonden te worden want laat dat duidelijk zijn dat ben ik niet en de tekst ''Jij bent bang'' dat geeft ook wel een beetje mijn gevoel weer, mijn angst (al vind ik angst wel een groot word, laat ik het zo zeggen het houd me wel bezig, en ja oké misschien soms wel bang voor wat dit soort dingen voor invloed hebben op de toekomst). Het geeft niet alleen mijn angst weer maar ook laat het zien (als ik puur uit ga van mijn gedachte achter deze tekst) dat ik niet wil dat de vluchtelingen bang zijn .

Dat de vluchtelingen bang zijn om dood te gaan in hun land door de oorlog, das logisch. Dat ik dan ook bang ben dat de oorlog meegenomen wordt vind misschien niet iedereen even logisch. IS bijvoorbeeld (Islamitische Staat in Irak en Syrie) met de grote stroom vluchtelingen waarmee de kans reëel is dat een IS-er meekomt en de kans op terreur groot is in Europa. Volgens RTLnieuws zal je een complete oorlog moeten starten om IS onder de duim te krijgen. IS werkt als een magneet voor Jihadaanhangers (Jihad betekent letterlijk''Inspanning gericht op het realiseren van een bepaald doel'') Syriegangers zijn al een probleem en dat zal dus niet minder worden. IS is ook duidelijk tegen de westerse wereld.

Angst voor vluchtelingen hier met verkeerde bedoelingen, dan ga ik het nu niet hebben over de IS-aanhangers, maar over de zogenoemde gelukszoekers, op zoek naar een mooi huis, liefst ingericht en wel, uitkering, een door de  overheid betaalde zorgverzekering. Waarom hou ik niet van dit soort gelukszoekers....omdat heel veel mensen in ons land kei en keihard moeten werken om maandelijks rond te komen: hun huur, zorg, en alle andere vaste lasten te kunnen betalen. Vorig jaar werden 1,9 miljoen voedselpakketten uitgedeeld aan 37.000 huishoudens die recht hebben op een voedselpakket van de de voedselbank. En de zorg in de bejaardenhuizen....hoeveel is daar niet op bezuinigd? Daar zouden ze veel geld in moeten stoppen, als je niet meer zelfstandig kan leven dan heb je toch nog wel het recht op een menselijk bestaan, meer persoonlijke aandacht voor de ouderen en dus meer personeel. Als je zorgt dat de inwoners in je eigen land het goed hebben dan kan je pas verder gaan helpen, en natuurlijk is deze armoede en zorgproblematiek niet te vergelijken met wat de vluchtelingen meemaken. Maar het is wel een probleem hier in Nederland en iets waarvan ik vind dat het ook goed moet worden aangepakt, heb je dan nog genoeg potjes met geld over.....prima dat je dan Jan en alleman wilt helpen.

In de vetgedrukte tekst bovenaan staat ook de regel:''Ik ben bang dat je de hulp niet zult waarderen'' ik heb beelden gezien waarin vluchtelingen het eten en water weigerde en terug gooide, gevechten aangingen, verkrachtingen in vluchtelingenkampen. Het is geen vier gangen menu en geen vijfsterren hotel maar ben dankbaar en respectvol voor het dat wat je word geboden.

Denk ik dat iedere vluchteling een IS-er, een gelukszoeker of ondankbaar is? Nee, absoluut niet, scheer ze zeker ook niet allemaal over één kam. Ben iemand die respectvol is en mensen wilt helpen....alleen kunnen we helaas niet heel de wereld helpen. Ik wil niet bang zijn maar de vluchtelingen willen dat ook niet.

Kunnen we de angsten van de mensen die bang zijn of dat nu de angst is van NL-ers, Europeanen of de vluchtelingen.....kunnen we de angst ooit wegnemen? En hoe? Ik weet het niet, maar zolang de situatie niet veranderd zal ik angst houden, niet 24/7 maar hij is er welGeen opmerkingen:

Een reactie posten