zaterdag 17 januari 2015

Pay it forward


De wereld verbeteren begint bij jezelf. De wereld perfect maken, kan dat? Nee, ik denk het niet. De wereld veranderen dat kan zeker wel.
Kennen jullie de film Pay it forward? In die film vraagt een leraar van het vak maatschappijleer de leerlingen een manier te bedenken om de wereld te verbeteren. De jonge Trevor bedenkt een plan waarbij één iemand een goede daad moet verrichten voor drie anderen, en die drie personen ''moeten'' dan weer een gunst voor anderen doen.....In de film is het een groot succes geworden. (de film  is een goeie aanrader om te kijken)

En de goede daad die je verricht hoeft natuurlijk niet meteen iets enorm groots te zijn (mag natuurlijk wel!;-), het zijn vaak al de kleine dingen die het doen: de bal terug geven aan een kind, een oude vrouw helpen oversteken, op de hond van de buren passen.
En ik ben ervan overtuigd dat niet iedereen fanatiek zal mee doen: mensen geloven er niet in, of vinden het zonde van hun tijd en energie en sommige vinden het belangrijker dat het gewoon met hun zelf goed gaat... Dat kan en mag natuurlijk allemaal.
Als er mensen zijn die er wel aan mee doen, wordt de wereld misschien net iets socialer en vriendelijker.....niet geschoten is altijd mis. En in de tijd waarin voor mijn gevoel het terrorisme toeneemt hebben we elkaar als medemens misschien wel harder nodig dan je soms denkt.

Zo zijn er twee liedjes die aangeven dat we met zijn allen op de wereld zijn, niemand zich meer of minder hoeft te voelen dan een ander en dat we in dit leven de wereld mogen gebruiken, de vele generaties voor ons hebben er gebruik van gemaakt en er moeten nog vele generaties nog van de wereld gebruik kunnen maken, dus laten we zuinig zijn op de wereld en dus op elkaar. Dus ja.....Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen (The Scene). Er is één wereld, die hebben we te leen jij en ik zijn een (Jeroen van der Boom).

Mocht je mee willen doen aan Pay it forward....mocht je willen meehelpen de wereld een beetje te veranderen/te verbeteren, Dan leg ik je nog een keer kort uit hoe het werkt:
Stel je doet iemand een gunst, en zegt hem of haar dat je er niets voor terug wil maar dat hij/zij weer een gunst moet verlenen aan anderen en zo gaat dat verder zodat je met zijn allen een vriendelijkere en fatsoenlijkere wereld creëert..

Film Pay it Forward kopen?
http://www.bol.com/nl/p/pay-it-forward/1002004000060816/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten