zaterdag 11 oktober 2014

Internationale Coming out day


11 Oktober 2014, internationale coming out day, oftewel ''kom uit de kast dag''.
Waarom moet men uit de kast komen? Ik vind persoonlijk niet dat je het van de daken hoeft te schreeuwen maar je mag er zeker wel open en eerlijk over zijn, vertel je het niet gaat men er al helaas vaak standaard vanuit dat je hetero bent, dat word denk ik toch als het normaal beeld gezien.
Zo had ik een keer een gesprek met een ouder iemand over homo's, zij vond die mensen niet normaal, de mensen zijn geschapen om uit eindelijk verliefd te worden op iemand van het andere geslacht en voor voortplanting te zorgen. Uiteraard ben ik het daar niet mee eens. Was vooral erg verbaasd. Dat onderwerp was dan ook snel klaar, moest weer aan het werk.


COC komt al sinds 1946 op voor de belangen van de LGBT (Lesbian, Gay, Biseksueel en Transgender). Daar kunnen mensen onder andere terecht als ze vragen hebben of hulp nodig hebben bij de acceptatie met hun geaardheid,
De stappen zijn, daarbij kijk ik even naar hoe ik het zelf heb ervaren

 • Het bij jezelf ontdekken
 • Het accepteren
 • Er open over kunnen zijn naar anderen
Klinkt misschien heel gek, vooral nu, dat je het moet accepteren. Maar dat komt vooral door het standaardbeeld wat er over het algemeen in de samenleving heerst  ''Hetero zijn is normaal'' de rest is anders, het typische hokjesdenken. Maar wat zeker ook meespeelt zijn de negatieve berichten de je nog altijd hoort. Weggepeste homo's in wijken, gay bashing (voor de ''lol'' homo's in elkaar slaan'). Maar toch is Nederland het land waar homo's het meest geaccepteerd worden, wat in Nederland nog wel erg vreemd word gevonden, en waar vandaag in het bijzonder aandacht wordt gevraagd is biseksualiteit ( gevoelens kunnen hebben voor beide geslachten) ,

Ik ben van mening dat hier over niet eens discussies zouden moeten zijn wereldwijd, laat staan dat het verboden is of erger straffen op staan. Er zijn van die oranje bandjes geweest met daarop de tekst ''Respect to all'', respect hebben voor iedereen is dus ook echt iedereen. Waar dit toch ook altijd een issue is, is uit de kast komen op de voetbalvelden. Aantal van de opmerkingen die worden gemaakt: 
 • Voetbal is voor mannen niet voor mietjes
 • Homo's zijn a-sportief
 • Homoseksuelen hebben geen motiek 
 • In het voetbal spelen geen homo's

En ook voor de meeste supporters is het simpel, ''geen homo's in onze club''
Het is wachten op de eerste homo topvoetballer die er voor uit durft te komen, want ik geloof niet dat er geen één tussen zit. Voetballer Thomas Hitzlsperger is na zijn carrière wel uit de kast gekomen. 

Eerder in deze blog had ik het er al over dat homo zijn strafbaar is, en dan misschien niet eens zozeer dat je het bent maar wel dat je seksuele handelingen zou verrichten, Iran is het meest homo onvriendelijke land ter wereld. In ongeveer 80 landen is er een jacht op homo's.Vooral in Afrikaanse landen is een homo seksuele geaardheid levensgevaarlijk, Als een van de partners aids heeft riskeer je de doodstraf in Oeganda. Als je weigert homoseksuelen aan te geven riskeer je een zware gevangenisstraf. In Irak wordt men verkracht, gemarteld, ook vinden er buitengerechtelijke executies plaats. In Iran vind zelf de doodstraf plaats om homoseksualiteit.

Ik gaf eerder al het voorbeeld wat ik had met de wat oudere vrouw, persoonlijk denk ik dat daarbij het geloof meespeelt. de huidige paus doet er gelukkig goed aan, door te zeggen niet steeds te hameren op het verbieden van homoseksualiteit en het niet te moeten veroordelen. Zelf geloof ik ook in God, ik geloof dan wel op mijn eigen manier, en ik geloof dat God ook met zijn tijd mee gaat en iedereen respecteert in hoe hij/zij is. Ik kan mij niet voorstellen dat Hij homoseksualiteit veroordeeld, De lijfstraffen en de doodstraf op homoseksualiteit dat zou moeten worden aangepakt.

Ik hoop dat iedereen zich zelf durft te zijn en uit de kast durft te komen. Ben jezelf en ben gelukkig ongeacht wie of wat je bent, En heb respect voor elkaar 6 opmerkingen:

 1. Mooi omschreven hoe het eigenlijk is

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel goed artikel, mooi geschreven hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laura, mooi en goed stuk! Het zou niet meer nodig moeten zijn maar is het helaas nog steeds!

  BeantwoordenVerwijderen