donderdag 16 oktober 2014

Stoptober......''Doe mee en stop 28 dagen met roken.....'' is een actie die nu alweer bijna afgelopen is, er is tegenwoordig een grote groep die anti-roken is. Ik als niet roker vind dat er teveel word gedaan om de mensen te laten stoppen met roken, de mensen die roken weten natuurlijk zelf dat het slecht is, maar ze vinden het gewoon lekker of hebben het soms om wat voor reden dan ook even nodig....Prima toch. En de rokers die ineens de knop om willen zetten of wegens medische redenen of welke reden dan ook wil stoppen met roken, ook prima. Maar de overheid en diverse instanties en mensen die zich ''verplicht'' voelen met de rest mee te doen, zorgen er voor dat de rokers steeds minder vaak buitens huis kunnen genieten van hun sigaretje,

-de prijzen stijgen enorm
-de leeftijdsgrens is hoger geworden
-in cafés en restaurants mag niet meer gerookt worden en ook op veel andere openbare plekken is er geen gelegenheid meer voor en als die er wel is, mag je buiten staan of in een glazen kooi (als een soort vis, waarbij iedereen naar je kan kijken)
Als men wil roken, laat men roken. Wil men stoppen, dan zijn daar genoeg mogelijkheden voor om indien nodig dat juiste steuntje in de rug te geven als dat nodig is.

Nu heb ik het dan toevallig over roken vanwege Stoptober, maar ze willen dat de rokers veel minder gaan roken. Roken is een verslaving. Alcohol drinken kan ook zeer verslavend zijn, gelukkig heb ik daar geen last van. Maar hoe vaak lees je niet dat er iemand is die dronken achter het stuur gaat, van de week in Friesland nog iemand met een te hoog alcoholpromillage: vijf mensen aangereden! Alcohol maakt meer kapot dan je lief is, daar heb je niet alleen jezelf mee maar vaak ook de mensen om je heen mee. Je ziet nog wel geregeld in de supermarkt waarbij de kratten bier in de aanbieding zijn.....waarom kan dat dan wel ?

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer verslavingen. En of we het nu of eten hebben of andere verslavingen, een verslaving is nooit goed. Maar zolang je alles met mate doet is er toch niks aan de hand? Maar laten we niet gaan betuttelen en verbieden.  Laat men wat vrijer in dat waar hij/zij zich lekker bij voelt, Doe het gewoon allemaal met mate en dan is er niks aan de hand....toch? Nou ja bijna allemaal met mate;-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten