zaterdag 1 november 2014

Exclusief backstage bij Omroep BrabantIk had het geluk om 2 Very Important Brabander kaarten te winnen en achter de schermen te kijken bij de Omroep Brabant studio's.
Hiervoor nam ik gezellig mijn opa mee, we kwamen aan, iets te vroeg dus ging nog even een wandelingetje maken, het was prachtig weer (21 graden de warmste novemberdag ooit) toen we uiteindelijk naar binnen gingen over de  rode loper was het al best druk. We werden ontvangen met een heerlijk glas Prosecco en een overheerlijk Brabants worstenbroodje. Niet veel later kwam er een speech van een vrouw  die ons allemaal verwelkomden, ze vertelden dat als we vragen hadden of de weg zochten dat konden vragen aan de dames met het gouden hoedje, dat waren zo'n stuk of 6 knappe vrouwen, dus makkelijk te herkennen, ook vertelde ze dat we tussen kwart voor vier en vier uur weer terug moesten zijn voor de afsluitshow.

We gingen als eerste boven kijken in de radiostudio, er werd gedaan alsof er radio gedraaid werd alleen wel in een echte studio met echte presentatoren. Er was plek voor de d.j, twee sidekicks en eventuele gasten. De muziek die er wordt gedraaid word niet zelf samengesteld door de dj's zelf maar door de muziekredactie die er voor zorgen dat er veel diversiteit zit in de muziek die er gedraaid word: verschillende stylen en verschillende jaargangen.

Daarna gingen we even kijken bij de show van ''onder ons'' (ook dat werd gedaan alsof) een programma over nieuws wat Brabanders bezig houd, er werd verteld over de verschillende soorten camera's het decor opbouw en het lezen van de autocue . Dezelfde studio word ook gebruikt voor ''Fc Onder ons'' alleen word er meer gespeeld met lampen die verstopt zitten in de decors er word een kunstgrasmat op tafel gelegd en de voetbaldiscussies/analyses kunnen beginnen.
In een andere kleine ruimte, zat de regisseur, hij zorgt ervoor dat alle beelden op de juiste plaats worden gezet zodat het tijdens de uitzending één mooi geheel word. bij de eindregiekamer werken de mensen altijd van 6.00 uur tot 22.00 uur mocht er buiten die uren de tv zender op zwart springen gaat er na een bepaald aantal minuten de telefoon af bij een  van de medewerkers die dan heel snel probeert het probleem op te lossen.

Wat ik zelf ook erg boeiend vond waren de SNG-wagens buiten en SNG staat voor Satellite News Gathering, SNG is een bepaalde techniek waardoor uitgeruste auto's met een aangesloten satelliet vrijwel overal ter wereld rechtstreeks radio of televisie-uitzendingen kunnen worden uitgezonden.
Zo'n wagen heeft een waarde van een half miljoen euro. Zo'n wagen is ideaal voor bijvoorbeeld opnames  van nieuwsverslaggevers ze leggen het vast en knippen en plakken wat en zetten het op een soort sd kaart (t.w.v. 400 euro) en kunnen het gelijk doorsturen naar de eindredactie en ook is het mogelijk om op die manier rechtstreeks live in beeld te komen tijdens een nieuwsuitzending.

Tussendoor konden we buiten op het terras of binnen in de chill-ruimte genieten van een hapje en een drankje. Het enige wat we niet hebben gezien, maar daar lag onze interesse ook niet zo, was de make-up-kamer.

Uiteindelijk werd het een uur of vier, we zagen een korte compilatie van de dag, vervolgens kwamen mentalisten en cabaretiers Rob en Emiel, ze zijn echt super goed en ook grappig, namens Omroep Brabant verlootte ze ook een diner cheque voor twee personen  in een sterren restaurant in het Philips Stadion.

Na Rob en Emiel was het tijd voor Rene Schuurmans, die een primeur gaf, hij zong voor het eerst zijn nieuwste single ''Bij Ons In Brabant'' er word gehoopt dat dat het Brabantse volkslied kan worden, ook zong hij uiteraard nog ''Laat de zon in je hart'' hij weet er altijd een feestje van te maken. Na afloop werden we bedankt voor de middag, als we naar buiten gingen konden we nog de spreekbuis inspreken en kregen we een goodiebag mee met o.a een gesigneerde single van Rene Schuurmans en een echte Brabantse sjaal.


Dit waren mijn hoogtepunten van deze mooie dag.
Omroep Brabant bedankt voor deze mooie dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten