zondag 16 november 2014

In het nieuws: Vogelgriep


Deze week kan je misgrijpen in de winkels bij bijvoorbeeld de kipfilet of de eieren omdat er een landelijk vervoersverbod is voor pluimvee, eieren en mest. Ook is er een ophokplicht van kracht. Beide gelden voor minimaal 72 uur. De aanleiding van deze maatregel is een zeer besmettelijke variant van vogelgriep op een kippenboerderij in Hekendorp.

Vogelgriep heb je in diverse varianten, er bestaan milde varianten maar ook gevaarlijke, zeer besmettelijke versies.
Vogelpest is aan de orde wanneer er veel vogels tegelijk besmet raken met een gevaarlijke variant en doodgaan.
Dat moeten we nu dus zien te voorkomen.

Trekvogels, vooral wilde eenden dragen het milde variant van het virus bij zich zonder daar zelf ziek van te worden. Vogels kunnen het virus aan elkaar doorgeven via mest, ademhaling en oogvocht .
Kippen en kalkoenen zijn het meest gevoelig voor besmetting. Ook mensen en handelstransporten kunnen het virus verspreiden. Reizigers kunnen dat bijvoorbeeld al doen via een restje vogelpoep onder de schoen.

Het vogelgriepvirus kan ook mensen en zoogdieren zoals: katten,varkens en tijgers besmetten al gebeurd dat gelukkig niet vaak. Symptomen zijn: snel opkomende koorts, spierpijn, rillingen, keelpijn, hoesten en een uitgeput gevoel. Dat komt heel plotseling, binnen twee tot drie uur kan iemand zich echt heel ziek voelen. Na besmetting kan het bij mensen zeven tot tien dagen duren voor ze daadwerkelijk ziek worden (incubatietijd), de zwaarste symptomen houden meestal vijf dagen aan.

In 2003 werd de Nederlandse pluimveesector getroffen door de vogelpest (H7N7) 

Op 1.349 pluimveehouderijen werden kippen, kalkoenen en eenden gedood. In totaal zijn 30,7 miljoen landbouw en hobbydieren geruimd, keiveel!
Negentien mensen die bij het doden van de zieke dieren waren betrokken raakte besmet met het virus. Een dierenarts uit Rosmalen is hier zelfs aan overleden. Ook in de jaren hierna dook het virus met enige regelmaat op, maar kon de besmetting telkens beperkt worden tot hooguit enkele bedrijven, maar je zal maar net eigenaar zijn van zo'n bedrijf. Geen opmerkingen:

Een reactie posten