zondag 13 juli 2014

Onweer 13-07-2014Onweer.....de een is er bang van, de ander vind het geweldig.
Wat ik er van vind? Zolang ik binnen ben, vind ik het prachtig, het liefst heb ik het 's avonds als het donker is en ik nog net niet op bed lig, zodat ik wel kan genieten en eventueel m'n nachtrust er niet onder lijd.


Stel je bent thuis en het onweert, bij simpel wat donderslagen en hier en daar een licht flitsje zou ik gewoon lekker doorgaan met wat je doet en het natuurlijk wel in de gaten houden, het is en blijft onweer dus niet geheel ongevaarlijk. Een gemiddelde onweersbui verplaatst zich met een snelheid van 40 km/per uur, dus hij is sneller in de buurt dan je denkt. Wordt het heviger, haal even de stekkers uit je belangrijkste apparaten. Om te voorkomen dat je elektrische apparatuur kapot gaat door blikseminslag is het mogelijk de installatie in je meterkast te laten beveiligen met een  overspanningsbeveiliging.

Handige weetjes:
-Mocht je niet thuis zijn en er is onweer, laat anderen weten waar je bent (indien mogelijk) .
-Ben je op een zeer drukke locatie, bijvoorbeeld een festival, en je weet dat er noodweer/onweer aankomt, ga op tijd weg, als er paniek uitbreekt is de chaos niet te overzien (veiligheid voor alles!)
-Indien mogelijk contact met de grond vermijden, ga bijvoorbeeld op een tas die je bij hebt zitten.
-Vermijd contact met ijzerwaren, combinatie ijzer en onweer is erg gevaarlijk!
-Zorg dat je in buurt komt van uitvalswegen, zodat je snel kan uitwijken en in geval van nood hulpdiensten snel op plek van bestemming kunnen komen (liever niet nodig natuurlijk)
-Iemand in een auto kan niet getroffen worden door de bliksem :-), de auto beschermt heel goed tegen blikseminslag, ga als het niet hoeft de auto dan ook niet uit.
-Je wist het misschien al, maar ga niet schuilen bij onweer onder een bui, de bliksem slaat altijd in op het hoogste punt, in een open gebied ben je dat vaak zelf (daarom zoals al eerder gemeld dat vermijden), maar sta je onder een boom is een boom een goed mikpunt en als die mocht omvallen dan is de kans groot dat hij je raakt.
-Gemiddeld valt er 1 dodelijk slachtoffer per jaar door onweer, dat zijn vaak de mensen die aan lopen of aan het fietsen zijn. En niet zo snel een veilige plek kunnen vinden.

Op bliksemdetectie.nl kan je snel en gemakkelijk zien waar er inslagen zijn geweest, altijd interessant.

Zorg dat je veiligheid tijdens onweer altijd voorop staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten