maandag 9 maart 2015

Buch in de Bajes

Aankomende donderdag start een nieuw seizoen van ''Buch in de bajes'' dat zal seizoen vier worden.
We gaan even terug en alvast vooruitblikken.

Seizoen 1: Presentator Menno Buch neemt een kijkje in de Penitentiaire inrichting Almere.
De gemiddelde kijkcijfers liggen rond de 800.000. 1x een uitschieter van 994.000 kijkers en 1x een dieptepunt van 502.000 kijkers.
Hij krijgt te horen en te zien wat er wel en niet is toegestaan in de cellen. Hij spreekt diverse gedetineerden, bijvoorbeeld een man die heeft geleerd voor timmerman, maar vind dat ''gewoon'' werken niet opschiet. Ook spreekt Menno een jongeman van 21 jaar die vast zit voor poging tot doodslag. Zijn celmaat zegt dat hij bereid is iemand te vermoorden als hij daar 100.000 euro voor krijgt. Menno ziet ook nog hoe het er aan toe gaat op isolatie-afdeling, mensen maar al te graag terug willen naar de isolatiecel en daar alles voor willen doen.
In de P.I wordt er ook gewerkt, Menno voegt zich bij de groep gedetineerden die gaan werken. Ook is er de mogelijkheid tot sporten.
Menno bezoekt de christelijke zondagse kerkdienst en islamitische vrijdagmiddaggebed. Voor het eerst in de TV-geschiedenis geeft een medewerker van BOT (Bijzondere Ondersteuningsteam van Justitie) een interview. Het BOT wordt ingezet bij risicotransporten van extreem vlucht-en/of levensgevaarlijke gedetineerden.

Seizoen 2: Menno gaat een kijkje nemen in de P.I Vught. Dat is een van de zwaarst beveilgde gevangenissen van Nederland. Dit seizoen trekt meer dan 1 miljoen kijkers, 1x zat het op 994.000 kijkers.
Menno ziet de EBI: Extra beveiligde inrichting. Daar zitten de gevaarlijkste gevangenen van Nederland waaronder ook Mohammed B, de man die we ook kennen als moordenaar, hij zit vast voor de moord op Theo van Gogh.
In P.I hebben ze geregeld te maken met gedetineerden met suïcidale gedachten,... soms blijft het niet bij gedachten en doen ze ook poging tot zelfmoord. De inrichting kan nooit voor 100% voorkomen dat gedetineerden zelfmoord pogingen doen.
Menno gaat langs bij ISD: Instelling voor stelselmatige daders. Ook wel veelplegers of draaideurcriminelen genoemd.
De bewaarders van penitentiaire inrichting hebben vaak met agressie te maken, zo spreekt Menno gevangenbewaarder John, die door onder andere doodsbedreigingen een burn-out kreeg.

Seizoen 3: Vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord. Ook dit seizoen meer dan een miljoen kijkers, 2 aflevering zitten er net onder, met 987.000 kijkers. In de vrouwengevangenis valt het op dat daders vaak ook slachtoffer zijn (geweest). Bij de BBI: Beperkte beveiligde inrichting, zitten gedetineerden die iets meer vrijheden hebben dan op de overige afdelingen. De BBI wordt ook wel het Klooster genoemd.
Een gedetineerde verteld in gesprek met Menno dat ze haar 2,5 jaar jonge zoontje heeft verloren, hij is verdronken in een vijver, zij heeft dit nooit kunnen verwerken en is daardoor in de fout gegaan.
Op de EZA: Extra zorg afdeling, zitten gedetineerde met automutilatie (zelfverminking), ook gedetineerde met Borderline krijgen hier extra zorg. (In de Psychiatrie word Borderline ook wel emotieregulatiestoornis genoemd)

Helaas overleed Menno Buch op 8 juli 2014 aan de gevolgen van de ziekte Kanker. De weduwe van Menno Buch, Nicole Buch zal het presentatiestokje overnemen in seizoen 4, het vooruitzicht zal er alweer indrukwekkend uit, Nicole gaat naar P.I Rotterdam locatie de Schie. Nicole hoefde geen seconde na te denken toen de RTL-redactie haar had gevraagd voor seizoen 4, ze was alle voorgaande seizoenen ook betrokken bij de opnames alleen dan achter de schermen, ook is dit voor Nicole een manier om Menno voort te laten leven, als de kijker naar Nicole kijkt zien ze ook Menno, dat is hgaar grootste motivatie. Nicole is enorm geraakt door het respect dat haar werd getoond in de gevangenis.
De P.I Rotterdam heeft onder andere de Terroristenafdeling (TA) en de Beheersproblematische Gedetineerden (BPG)


Buch in de Bajes te zien vanaf donderdag 12 maart om 21.30 uur op RTL4Geen opmerkingen:

Een reactie posten