zaterdag 21 maart 2015

Neeltje Jans

                                          Neeltje Jans


Zaterdag 21 maart was een leuke gezellige lange dag die om 8.30 startte vanaf !GO in de bussen van Van Mook, voor velen al eerder vanaf de locatie waar we werden opgehaald.


We reden naar Bruinisse om daar een tussenstop te maken voor een lekker bakkie thee of koffie met een Zeeuwse Bolus, en ik kan je zeggen dat was heerlijk!


Vanaf Bruinisse hoefde we nog maar een klein uurtje te rijden voor we aankwamen in het plaatje Vrouwenpolder, waar het werkeiland Neeltje Jans zich bevind.

We gingen eerst een korte (25 minuten) film bekijken waarin in het kort de geschiedenis van Neeltje Jans en de Deltawerken werden verteld. Vervolgens kregen we een ruim een uur durende rondleiding door de deltawerken en zagen we met eigen ogen wat we al een beetje in de film hadden gezien. Het was een koude dag, het waaide stevig en dat is misschien niet zo lekker als een warme Lente dag, maar op een warme dag had je niet zo mooi de effecten kunnen zien van de werking van de stormvloedkering.

Op 4 oktober 1986 opende Koningin Beatrix de deltawerken, we hebben ook kunnen bekijken vanaf welk punt ze dat heeft gedaanVoor wie deze dag heeft moeten missen....even in het kort wat zijn de Neeltje Jans Deltawerken nu eigenlijk: In 1953 was de welbekende watersnoodramp waarbij ruim 1800 mensen zijn omgekomen, om te voorkomen dat het nog eens gebeurd hebben ze de Deltawerken aangelegd. De deltawerken is eigenlijk een bedacht systeem om onszelf te beschermen tegen hoog water.


Na de rondleiding kregen we nog een heerlijke lunch, met diverse soorten broodjes, beleg, fruit en vooraf nog een heerlijke kop tomatensoep.


Toen we hadden gegeten, ging een groot gedeelte van de groep mee op de boot die een rondvaart van een klein uur maakte waarbij je kon genieten van de prachtige natuur in de Oosterschelde. De mensen die niet mee gingen op de boot die hebben iets anders moois bekeken, het Bluereef Aquarium, waar er vele soorten vissen waren, die op dat moment ook nog eens gevoerd werden, er waren potvissen, haaien, pijlstaartroggen en nog veel meer bijzondere soorten vissen.Om half vijf keerden we richting huis, maar voor we naar huis gingen, sloten we deze enorm leuke educatieve dag af in het Brabantse Etten-Leur bij de Twee Gebroeders met een heerlijke maaltijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten