vrijdag 20 juni 2014

ZomerNog 1 dag en dan is het weer zomer .
Heerlijk....tenminste dat hoop ik , het positieve beeld wat ik van zomer heb is : veel zon , veel warmte en daarbij natuurlijk ook de nodige koude dranken , milkshakes en softijsjes :-)
Minder leuke dingen aan de zomer zijn die irritante wespen, muggen, bijen, hommels en al dat anders gespuis wat vliegt, lelijk is en ook nog is wil steken.

De zomers die ik gewend ben in Nederland zijn erg wisselvallig, soms heel erg warm , maar ook de nodige flinke regenbuien zullen zeker niet ontbreken . Het mooie , leuke en spannende na een zomerse warmere periode vind ik altijd die onweersbuien en dan het liefst 's avonds als het net donker is zodat je alle lichtflitsen goed ziet , als dat 's nachts is.....kom je weer slaap te kort en dan niet zo zeer door het onweer maar door angstige Elmo.

Las net dat deze zomer een hele natte zomer gaat worden met nog meer neerslag als dat we gewend zijn in de zomer van Nederland......nou fijn vooruitzicht ;-) ......maar wetenschappers uit Duitsland zeggen dat de zomer van 2014 de geschiedenisboeken in zal gaan als de warmste zomer ooit (yeah!) Gezien de warme winter zou dat zomaar eens kunnen gaan kloppen. Het water rondom de evenaar wordt warmer en daarom zal het bij ons langdurig tropisch warm kunnen gaan worden.

Vind het ook altijd interessant om de statistieken,nieuwe records en leuke weer feitjes te horen
Daarom ook nu een paar boeiende weer feiten
*Er is geen officiële betekenis voor het woord ''hittegolf'' maar in Nederland zeggen we dat er sprake is van een hittegolf als er ten minste vijf dagen achtereen de temperatuur van 25 graden of meer bereikt (in de Bilt) of drie dagen van 30graden of meer
*Er wordt gesproken van een tropische dag als het 30 graden of warmer is
*De zomer van 1947 was de zomer met hoogste gemiddelde temperatuur , de gemiddelde temperatuur was 18.7 graden . Er werden 839.8 zonuren geteld
*De zomer met de laagste gemiddelde temperatuur was die van 1907 de gemiddelde temperatuur was 14.3 graden , het aantal gemeten zonuren was toen 377.7 uur
*De zomer van 1966 was het natst er viel 411,3 mm regen . In 2003 viel er de minste regen , er viel toen 73,6mm regen ...ook dat is natuurlijk niet best vanwege de grote droogte die er dan ontstaat.

In het zuidelijk halfrond begint de zomer pas op 21december , dat komt door de stand van de zon.

Wil je zeker zijn van zonnige zomervakantie dan doe je er goed aan om naar Turkije , Griekenland of Italie te bezoeken daar doen de zomers het vaak erg goed.

In de zomer is de kracht van de zon veel scherper en is de kans op de verbranding stuk groter , (de meeste vormen van huidkanker ontstaan ook door te veel zonnen)
ZonkrachtOmschrijvingBlootstelling voor huid
rood kleurt (minuten)
Verbranding van de huid
0Geen-Niet
1-2Vrijwel geen100-50Niet
3-4Zwak35-25Bijna niet
5-6Matig25-15Gemakkelijk
7-8Sterk15-10Snel
9-10Zeer sterk< 10Zeer snelIk wens iedereen natuurlijk een hele fijne zonnige zomer met veel leuke mooie momentenGeen opmerkingen:

Een reactie posten